Процесът на консолидация в банковата сфера е необходим.  Когато една

...
Процесът на консолидация в банковата сфера е необходим.  Когато една
Коментари Харесай

Емил Калчев, ОББ: Необходим е процес на консолидация в банковата сфера

Процесът на консолидация в банковата сфера е нужен.  Когато една банка е по-голяма, тя може да реализира доста по-лесно наложителния развой на цифровизация. Това мнение изрази основният икономист на ОББ Емил Калчев, който взе присъединяване в влиятелния финансов конгрес ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.   „ Процесът на консолидация най-много се движи от това, че дигитализацията, която е наложителна да се случи, е много безценен развой, изисква големи финансови средства и човешки капитал и точно когато една банка е по-голяма, тя може да реализира това. “, изясни той.   По думите му, по този метод банките осъществят успеваемост в своята активност, а успеваемостта е централно разбиране в икономическата активност.    „ От друга страна, тази по-голяма успеваемост води до по-голяма непоклатимост и доста по-пълноценна конкуренция, тъй като огромните банки не са сами на пазара, те са повече и по този метод въздействието на консолидационния развой у нас е едно значително, позитивно събитие “, добави той.   Според основния икономист на ОББ, международните банкови трендове частично към този момент се следят и у нас.    „ Въпросът е да става гладко и съгласно мен това е допустимо. Причината е, че банковият бранш, който се е приспособил към системата на Валутен ръб, обичайно поддържа по-голяма ликвидност, в сравнение с сътрудниците в Западна Европа.    Именно тази малко по-голяма ликвидност прави живота на банките по-комфортен и те не са принудени да предизвикват такива огромни шокове на своите клиенти “, изясни Калчев.   „ От друга страна, казусът е от позиция на психическата динамичност и надпреварата сред банките кой да вземем за пример ще предложи най-голям % върху депозитите. Но аз мисля, че такава динамичност не трябва да започва в един подобен недодялан вид и има разумност за по-балансирана позиция “, означи още той.

По тематиката за присъединението на страната към еврозоната, той съобщи, че България от дълги години извършва критериите за този развой и в случай че страната ни удостовери европейския си избор, в механически проект ще можем да се оправим много бързо, ползвайки опита на Хърватия. 

Според Емил Калчев, шумът на парите е цифров и евров. „ Нека вземем образец от Съединени американски щати, където огромните пазарни водачи са стабилизационния фактор, те са гръбнакът на целия бранш. И макар тяхната роля, в този бранш има място за всички участници “, сподели в умозаключение основният икономист на ОББ.   Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР